Gegevensknooppunt Groningen (GKG) is live!
Intussen zijn we alweer een aantal weken na de livegang van het Gegevens Knooppunt Groningen (GKG). Op donderdag 14 december werd in het paviljoen Sterrebos het GKG gepresenteerd.
In een uitgebreid programma kwamen diverse sprekers aan het woord. Zo werd er ingegaan op de kernwaarden van het GKG, de GKG community, het landelijk perspectief en misschien wel de belangrijkste: de gebruikers waren het woord! Hiermee werd de meerwaarde voor de bronhouders van het GKG goed zichtbaar.
Fien Heeringa, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Hunze en Aa’s, sprak over de waarde van het GKG-initiatief voor Hunze en Aa’s. 'Samen kom je verder! was haar devies. “Ook waterschap Hunze en Aa’s kan het niet alleen”, aldus Heeringa. Aan Richard Smilda, tevens werkzaam bij waterschap Hunze en Aa’s, de eer om de eerste (water)kaarten van het GKG te laten zien. Hij toonde hoe je de riooloverstorten van het waterschap kunt toevoegen aan je GIS. Voor infrastructurele projecten is dit belangrijke informatie.
Waar liggen de kansen?
Iris Kolkman van de provincie Groningen sprak over de rol die het GKG kan spelen in de energietransitie. "De energiedialoog werkt beter met het GKG door antwoorden op maat: 'waar liggen de kansen?' Gebruiker Hindrik Wester van de gemeente Stadskanaal liet zien dat in de bebouwde kom de Boswet essentieel is voor het verlenen van een kapvergunning. Wie gaat hierover? De gemeente of een professionele boomverzorger? Deze data zijn vaak niet op orde. Dit biedt kansen voor het GKG.
Kernwaarden GKG
:Bert Gerlofs van Geon ging in op de kernwaarden van het GKG. Het begint met vraag- en themagerichte ontsluiting van gegevens en in co-creatie werken aan maatschappelijke opgaven. Dat zijn belangrijke principes van het GKG. Om goede en bruikbare resultaten te bereiken, vindt databeheer bij de bron plaats en wordt er gewerkt volgens landelijke en wereldwijde standaarden. “Natuurlijk gaat het om de data maar het proces is minstens zo belangrijk!”, aldus Gerlofs. De deelnemende bronhouders moeten het samenwerken en delen invulling geven.
De community
Een ‘overheids’-community heeft een andere werkwijze dan bedrijfs- of overheidsorganisaties, stelde Jakko Zwartsenburg van de gemeente Stadskanaal. Een community is een lokale of virtuele samenwerking waarbij de eigen verantwoordelijkheid of verantwoord ondernemen centraal staat. Bedrijven, organisaties en/of groepen burgers werken samen aan de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten in de eigen (virtuele) leef-en/of werkomgeving. Er wordt aanspraak gedaan op ieders eigen verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de community. Van belang hierbij is dat kennis en uitkomsten met elkaar worden gedeeld. De vraag staat daarbij centraal
Het GKG in 2018 en verder
Bernard van Dam, werkzaam bij de provincie Groningen, ging in op de GKG community in 2018. Welke stappen gaat het GKG maken? En hoe ziet de toekomst van het GKG eruit? Het GKG is niet langer een tijdelijk project. Er wordt nu gewerkt aan gestructureerde samenwerking waar dit jaar meer bronhouders en meer thema’s aan worden toegevoegd. Het GKG gaat groeien en haakt aan bij het landelijk speelveld. Kijken we verder in de toekomst, dan zien we een actieve community waar alle relevante bronhouders in de regio bij zijn aangesloten. Het GKG wordt in de regio de basis van het digitale stelsel omgevingswet.
Landelijk perspectief
Paul Padding van Geonovum ging in op het landelijk perspectief van het GKG: ‘Het proces staat, de inhoud is het speerpunt, de data volgen de inhoud en de techniek is beschikbaar’. Het GKG is een uitstekend model voor regionale samenwerking waar Geonovum als landelijke partij heel graag bij betrokken is.
Wat is het vervolg?
1 maart 2018 is weer een belangrijk moment. Alle deelnemers worden voor 1 maart gevraagd een intentieverklaring te ondertekenen, gevolgd door de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst na 1 maart. Want zoals Fien Heeringa immers al zei: “Samen kom je verder! Ook wij kunnen het niet alleen”.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuur dan een mail naar