09 juli 2024

De waterketen in het landelijk gebied is voor een groot deel aan het eind van de vorige eeuw ingericht naar de toen geldende maatstaven.

Onze waterketen voorziet dat in de komende jaren opnieuw grote investeringen nodig zijn. Zij achtte het gewenst om in een aantal masterclasses voor onze medewerkers de kennis over de ontwikkelingen, de nieuwste technieken en het beleid verder te ontwikkelen. Met als doel de gezamenlijke kennis te verbreden. Een speerpunt in onze waterketen.

Het programma bestond uit drie masterclasses:

  1. De eerste masterclass ging vooral over de nieuwe technieken en over de ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden in het buitengebied. Denk daarbij aan boerderijen die geleidelijk aan transformeren in een boerencamping, zorgboerderij of waar een gastenverblijf voor arbeidsmigranten wordt bijgebouwd. De huidige septic tanks bij die boerencampings zijn onvoldoende ingericht op die uitbreidingen en voldoen daardoor niet aan de huidige norm voor sanitatie.
  2. De tweede masterclass richtte zich op de renovatie van de bestaande infrastructuur, waar vervangingsinvesteringen nodig zijn voor meet- en regeltechniek in drukriool en voor de kleine IBA-systemen die indertijd bij individuele woningen zijn geplaatst. Belangrijk onderdeel was ook de (toekomstige) rol van gemeente en waterschap.
  3. De derde masterclass werd geheel gewijd aan de veranderingen die de nieuwe Omgevingswet met zich meebrengt. Nadrukkelijk is gesproken over de kansen en mogelijkheden die de wet biedt voor een heroriëntatie op de waterketen in het buitengebied.

Een vierde masterclass (een veldbezoek) is niet doorgegaan.

Aan de masterclasses is in wisselende gezelschappen door 30 medewerkers van gemeenten en waterschappen deelgenomen.