09 juli 2024

Naast mijn werk bij de Gemeente Eemsdelta volg ik het Nationaal Watertraineeship. Een van de onderdelen hiervan is het traineeproject.

Bij zo’n project is steeds één trainee projectleider en wordt een opdracht uitgevoerd voor de organisatie waar de trainee werkt. Vorig jaar zomer was het mijn beurt en kreeg ik samen met drie andere trainees de opdracht om een eerste stap te zetten in de vertaling van de Regionale Klimaatadaptatie Strategie naar een lokale klimaatadaptatie strategie (het gemeentelijke klimaatbeleid). Hiervoor zijn we met een poster de straat op geweest om met de inwoners van de gemeente in gesprek te gaan over klimaatadaptatie. We stelden ze vragen over in hoeverre ze bekend zijn met klimaatadaptatie, hoeveel ze merken van de gevolgen van klimaatverandering, welke klimaatadaptatiemaatregelen ze zelf al gebruiken en welke ze zouden willen zien in hun omgeving, of ze zelf nog ideeën hebben en of ze zelf een bijdrage zouden willen leveren aan de maatregelen.

Eenmaal op straat bleek het lastig om mensen te vinden die openstonden voor een gesprek. Soms zeiden ze ‘nee’ nadat ze doorkregen dat het over klimaatadaptatie ging. Uiteindelijk hebben we toch 55 (vooral oudere) mensen weten te spreken. Wat opviel was dat veel mensen niet bekend zijn met het begrip ‘klimaatadaptatie’, maar als je dan doorvroeg, waren ze er onbewust al wel mee bezig. Zo hadden ze bijvoorbeeld groene tuinen met weinig verharding, regentonnen of schaduwdoeken. ‘Klimaatverandering’ was wel bekend en daar merken ze de gevolgen ook van. Vooral de extremen zoals hitte, hevige buien en wat ze op het nieuws zien (wereldwijd) werd veel genoemd. Er was ook een aantal mensen die vond dat klimaatadaptatie maar ‘flauwekul’ was. Verder waren er mensen die dit een goed moment vonden om heel andere onderwerpen bij de gemeente aan te kaarten: ‘ik heb liever schuine parkeerplaatsen, want daar kan je makkelijker inrijden’, ‘er moet meer blauw op straat’, ‘er zit te veel onkruid tussen de tegels’.

Toch hebben we een aantal belangrijke punten opgehaald:

  • Het woord ‘klimaatadaptatie’ is voor veel mensen een moeilijk woord. Je kan het woord wel blijven gebruiken, maar daarbij een uitleg geven van wat het betekent.
  • Veel mensen hadden al een groene tuin (vooral in de dorpen) of een regenton.
  • Mensen zijn nog niet zo bezig met waterbesparing
  • Onderhoud en veiligheid zijn belangrijk. Mensen willen best meer groen of halfverharding in de openbare ruimte, mits dit goed onderhouden wordt en veilig is (bijvoorbeeld voor mensen die slecht ter been zijn). Ook willen ze zelf wel meehelpen bij het onderhoud van hun eigen stukje stoep/straat.
  • Er is interesse in subsidies voor regentonnen. Dit hadden ze bij andere gemeenten gezien. Inmiddels loopt bij ons nu ook een succesvolle regentonactie.
  • De gemeente moet vooral een informerende, stimulerende en faciliterende rol hebben.

De reacties van de inwoners hebben we besproken met medewerkers van de gemeente en daaruit hebben we waardevolle informatie verkregen die nu gebruikt kan worden voor het opstellen van het klimaatbeleid voor de Gemeente Eemsdelta.

Laura Arends

Werkzaam bij gemeente Eemsdelta en clustercoördinatoor