21 maart 2023

In Groningen en de kop van Drenthe werken we met veertien gemeenten, twee waterschappen en twee waterbedrijven samen in onze waterketen Groningen Noord-Drenthe.

De riolering, waterzuivering en drinkwatervoorziening stemmen we beter op elkaar af en taken voeren we gezamenlijk uit. We hebben daarvoor met elkaar ons waterakkoord Water Centraal ondertekend. Belangrijk in de waterketen is dat we voorbereid zijn op de toekomst, zo maken de landelijk gestelde klimaatdoelen nu ook onderdeel uit van ons werk.

De waterketen is verdeeld in vijf clusters (zie afbeelding onderaan):

  1. Groningen West
  2. Eemsdelta
  3. Groningen Oost
  4. Kop van Drenthe
  5. Waterpas, gemeente Groningen

Momenteel loopt er een onderzoek of het cluster Groningen Oost in de huidige vorm blijft bestaan.

Waterketenkaart_A4_jan2021.pdf

Wat loopt al

Vanaf de oprichting van onze waterketen in 2011 is er vooral gewerkt aan de drie K’s: kosten verlagen, kwaliteit verhogen en kennis verhogen. Vooral aan de kwaliteit verhogen en de kosten verlagen zijn flinke stappen gemaakt. Daarnaast heeft de personele kwetsbaarheid door vergrijzing onze extra aandacht.

In onze waterketen werken we aan regionale projecten maar ook aan projecten op clusterniveau.

Regionale projecten zijn beschikbaar voor alle organisaties:

Op de toekomst voorbereid

We hebben tot 2025 de volgende doelen vastgesteld. Die doelen zijn:

  • Duurzaamheid/circulariteit versterken: belang van klimaatadaptatie onder de aandacht en in uitvoering brengen.
  • Personele kwetsbaarheid verminderen, dit moet een sterkere voorwaardelijke positie krijgen.
  • Gematigde kostenontwikkeling tot 2025 voortzetten. Door het Uniform Exploitatiemodel in te zetten als monitor ontstaat een vergelijksmiddel dat gedetailleerd inzicht biedt in de aard van kostenontwikkeling en -verschuivingen.
  • Ondersteunen van het proces van stresstesten, risicodialogen en definiëren van maatregelen voor klimaatadaptatie, zodat dit tot goede afstemming leidt met de implementatie van de Omgevingswet op 1 januari 2024.

We focussen ons vanaf 2023 vooral op duurzaamheid en kennis verhogen.

 

Netwerkorganisatie

We werken dus in vijf clusters met elk een eigen clustercoördinator. Die sturen waterteams aan, met waterprofessionals uit alle organisaties. Clustercoördinatoren zijn samen met de waterregisseur verantwoordelijk voor de uitvoering van de projecten. De clustercoördinatoren worden hierin geadviseerd door een regionale managementgroep (RMG).

De stuurgroep bestaat uit bestuurders van de vijf clusters, de waterschappen en de waterbedrijven. De stuurgroep heeft een directe en sturende en rol in de samenwerking.

Een voordeel van deze manier van samenwerken is dat iedereen, vanuit de eigen organisatie, meewerkt aan onze samenwerking in een zogenaamde netwerkorganisatie.